Doza de undeground | Minecan Alexandru : "Tu esti arhitectul propriei tale vieti"
Doza de citate: Cine este Minecan Alexandru?
Arh. Minecan Alexandru: Minecan Alexandru este un om ce incearca sa se autodepaseasca in fiecare zi, iar printre valurile, uneori tulburi ale vietii de adult tanar sa isi regaseasca sensul, telul si menirea.
Doza de citate: Cum este sa fi architect in Romania?
Arh. Minecan Alexandru: A fi arhitect in Romania este destul de greu, pentru ca implica multa frustrare si innotat prin valurile de care pomeneam mai sus. Esti nevoit sa te descurci cum poti, sa dai din coate, sa te lupti, sa vociferezi, sa iti stii drepturile si sa lupti pentru ele. Caci, este o meserie platita foarte prost, cu un volum de munca urias, si cu responsabilitati matateriale si spirituale la fel de mari. A fi arhitect e la fel cu a fi medic (de suflete mai ales), cu a fi artist, cu a fi inginer, cu a fi manager. Primii ani de dupa facultate sunt foarte grei, pentru mine a fost o intreaga epopee, din ce ma vorbit si cu alti prieteni si cunostinte nici lor nu le-a fost mai usor. Dar daca depasesti aceste momente ajungi intr-un punct in care iti dai seama ca ai devenit mai puternic, mai matur mai intelept, si mai calm :)) . A fi arhitect pentru mine reprezinta din punct de vedere metaforic dihotomia dintre carnal si spiritual, Eros si Thanatos, fix ceea ce inseamna pentru umanitate, zbuciumul dintre materie si spirit. Pentru ca esti un creator ce trebuie sa plasmuiasca din materia anorganica, frumusete, senzatii si sentimente, trairi. Aceasta lupta produce suferinta dar si placere. Te mistuie din interior. Te arde. Nu-ti da pace, esti intr-o continuu flux de idei, de intrebari si de munca, e ceva ce nu se mai termina. Cand iti gasesti linistea iti gasesti menirea si finalizezi proiectul. Arhitectura este la intrepatrunderea dintre arta si stiinta, dintre estetica si inginerie, dintre rational si irational. Si cu asta cred ca am spus tot.
Doza de citate: Cum iti gasesti inspiratia?
Arh. Minecan Alexandru: Inspiratia mi-o gasesc lucrand pe problema. Si de cele mai multe ori se concretizeaza cand reusesc sa ma relaxez intr-o pauza in natura, sau facand un sport extrem.
Doza de citate: Cum ai descoperit pasiunea pentru arta?
Arh. Minecan Alexandru: Pasiunea pentru arta am descoperit-o de pe la varsta de 3-4 ani, am cateva amintiri de atuci, mi se desenau masinute si ii obligam pe adulti prin planset sa nu deseneze rotile pentru ca voiam sa le desenez eu , si ii uimeam iesind perfect rotunde. Am si martori oculari care povestesc la fel.
Constient am descoperit pasiunea pentru arta ceva mai tarziu, cand pe plaiuri moldovene si bucovinene bunica si matusa ma treceau dealul la Biserica, unde eram fascinat de picturile murale ale Bisericilor Moldovenesti, ajungeam acasa si voiam sa reproduc ingerasii de pe pereti…la asta a ajutat si casele traditionale satesti pline cu icoane, si din nou voiam sa le reproduc. Cand eram micut traiam sinestezii vis-avis de culori, crescand incet incet sinsteziile au inceput sa dispara, fiind o familie nevoiasa la apusurile de soare de peste Lunca Moldoveii, traiam regretul de a nu avea suport si ustensile de desenat…si priveam apusul intiparindu-mi-l in mine ca sa il pot desena mai tarziu in vremuri mai bune… o alta amintire din scoala primara e contemplarea razelor de soare in coaja alba si stralucitoare a mesteacanului, copacul meu preferat… cred ca traditiile, crestinismul si traiul in mediul rural in primii ani de viata au ajutat sa imi descopar talanetul la desen, pe care adultii il considerau naucitor pentru varsta mea. In liceul si gimanziul de arte platice ma intorceam de la fiecare concurs la care participam cu unul din primele 3 premii, odata cu crestrea in varsta, in adolescenta si in viata de adult tanar, pasiunea pentru arta a inceput sa scada, stiutul la fel, pentru ca: “ale vietii valuri”… daca nu ma intorc de unde am plecat voi trai o tristete nemasurabila, lucrurile au inceput sa doara de peste 10 ani de zile, a ma intoarce la arta e terapia care ma va salva de la o existenta searbada.
Doza de citate: Care au fost artistii care te-au inspirit?
Arh. Minecan Alexandru: Artistii care m-au inspirati au fost cei cu care am crescut din Teleenciclopedia, caci familia mea era prea modesta sa isi permita albume de arta, am avut doar cateva. Cel mai mult m-au inspirat drama si arta artistilor blestemati, cu vietile praf, asumandu-si saracia, nevoile si viciile…deci ati ghicit, m-au inspirat impresionistii, dar si stoicismul renascentistilor….sunt curentele si artistii mei preferati.
Doza de citate: Cat timp iti ia sa creezi o lucrare/proiect?
Arh. Minecan Alexandru: In “memoriile tehnice de arhitectura” noi spunem ca in 2 ani, ar dura constructia unei case, unii clienti in acesti doi ani isi doresc si proiectarea. Consider ca aceste termene sunt nerealiste daca iti doresti sa proiectezi si sa “construiesti o opera de arta”. Nu ar trebui sa existe proiectare care sa dureze mai putin de un an. Iar in executie arhitectul ar trebui sa fie nelipsit din santier in cei 2 ani pentru o locuinta unifamiliala spre exemplu. Evident, aceste lucruri nu se intampla, in secolul vitezei si al consumerismului, si al acestui tip de capitalism feroce, nimeni nu mai vrea sa viseze. Caci visele si timpul costa…si uitam de partea aia a artei din arhitectura, care nu are pret. Si e fara de timp, inghetata in nemurire, asa cum sunt toate operele artistilor si arhitectilor lasate posteritatii, orice proiect ce nu ajunge sa fie catalogat asa, este doar un obiect de consum.
Doza de citate: Cum ti-ai caracteriza arta?
Arh. Minecan Alexandru: Nu pot sa imi carcterizez arta, pentru ca inca nu ma consider la nivelul in care sa pot spune ca am creat arta. E un cuvant mult prea mare si cu o insemnatate prea profunda incat sa o pot caracteriza… da, acte artistice fac in fiecare zi prin natura profesiei mele, dar despre intrebarea asta ar trebui sa imi iei un alt interviu pe la 80 de ani , si daca voi avea acelasi tip de raspuns ca acum, inseamna ca am esuat in a-mi gasi menirea si fericirea. Dar macar ‘oi fi murit incercand.
Doza de citate: Ce te face special?
Arh. Minecan Alexandru: Special ma face propriul meu univers interior, ce nu-l cunoaste nimeni.
Doza de citate: Pentru tine ce inseamna sa fii artist?
Arh. Minecan Alexandru: Pentru mine a fi artist inseamna sa suferi.
Doza de citate: Ce planuri ai pentru viitor?
Arh. Minecan Alexandru: Planurile mele de viitor suna cam asa: “You must do die trying!!!” A sunat mai apoteotic in engleza. Ha ha :)).
Dar in acelasi timp sunt pragmatic, in sensul ca nu poti face arta cu matele goale, si daca faci arta cu matele goale, esti un fel de geniu, pe care il admiram eu in copilarie, si daca esti un fel de geniu, emotional esti praf, esti hulit, esti neinteles, sau te crezi neinteles, esti dat la o parte, esti judecat, esti lasat singur, daca esti un geniu esti marginalizat caci nu respecti normele sociale scrise intr-o condica al unui guru, sef de trib dintr-o secta de life coaching. Si toate aceste suferinti pentru a lasa ceva in urma unor necunoscuti, pe care nu i-ai vazut niciodata dar care isi stiu numele, si daca esti norocos poate o sa iti poarte numele o strada :))) Haha!? Merita!? Asta e o decizie foarte personala, ce esti in stare si poti sacrifica “de dragul si amorul artei” !? :))
Asadar eu am scapat de aceste nelinisti existentialiste care ma mai incearca din cand in cand pentru ca nu sunt un geniu, si dupa ce ajungi in pozitia in care sa iti permiti cat mai mult timp liber pentru arta, s-ar putea sa merite interviul ala la 80 de ani :)). Deci trebuie sa fii cumva “off the grid”. Sa bati sistemul cu propriile sale arme, iar in secolul in care esti obligat la fericire si succes, sa poti arata ca pentru tine succesul si fericirea a insemnat altceva.
Revenind planul meu de viitor suna cam asa: sa-mi gasesc linistea “off the grid”, in ‘afara sistemului, unde sa fac ce ma taie capul. Pana atunci totul e o lupta, cu cine vrei, cu tine, cu sistemul, etc.
Doza de citate: Un sfat pentru cine vrea sa se apuce de arta?
Arh. Minecan Alexandru: Pur si simplu sa o faca. Sa isi traiasca fiecare zi facand macar o schita, sa isi traiasca viata cu bucurie si recunostinta fata de ce il face pe acel artist fericit si in putere sa se manifeste.
Doza de citate: Un sfat pentru cine vrea sa se apuce de arhitectura?
Arh. Minecan Alexandru: Sfatul celui care se apuca de arhitectura e sa se inarmeze cu multa, multa, foarte multa rabdare (si in facultatea cea lunga de 6 ani, dar si dupa in mediul profesional), sa fie in stare sa indure vitregiile vietii si ale profesiei caci la un moment dat “va aparea soarele si pe strada sa”, o spun cu mana pe inima, la un anumit moment va culege roadele fie ca va fi mai devreme sau mai tarziu, se va intampla si totul va fi bine pentru el si sufletelul lui. Si in momentele cand ii va fi greu sa nu renunte, sa nu se dea batut, sa traga cu dintii, sa se zvarcoleasca, sa se bata, sa innoate prin tumultumul vietii si al chestiunilor de ordin, tehnic, profesional, pecuniar, spiritual si nu in ultimul rand uman, cu care se va confrunta, in facultate si mediul profesional, va da peste tot felul de oamenii si de situatii si in bine si in rau, caci asa e viata
Doza de citate: Cum vezi arhitectura din Romania?
Arh. Minecan Alexandru: Arhitectura de la noi din tara, mie personal mi se pare cam anosta si cam gri, cam fara culoare, fara curaj. Este o arhitectura specifica estului europei si a unei tari in curs de dezvoltare. Lucrurile incep sa mearga din ce in ce mai bine, ne maturizam si noi odata cu aceasta adolescenta numita “arhitectura post decembrista de la noi”… am gresit nu mai e adolescenta e o femeie in toata firea. Si da, e din ce in ce mai frumoasa si mai matura, mai emancipata si mai eleganta, ca o femeie ce merita iubita si si-a depasit temerile, fricile si neajunsurile tineretii in care s-a format cu greu.
Doza de citate: Un motto preferat?
Arh. Minecan Alexandru: “Tu esti arhitectul propriului tau destin”.
Doza de citate: Cum vezi casa viitorului?
Arh. Minecan Alexandru: Casa viitorului trebuie să fie sustemabilă, făurită din materiale locale, neintruzivă cu natura, cu emisii de carbon cât mai reduse și cu o eficiență energetică cât mai apropiată de 0, deci cât mai pasivă.
Doza de citate: Ce parere ai de constructia caselor cu materiale reciclabile/ containare?
Arh.Minecan Alexandru: În legătură cu containerele, poate fi o idee foarte bună să reciclăm cât de mult putem structurile metalice, de beton armat si de lemn pe care le avem deja “in situ” .
Doza de citate: Unde te pot gasi oameni?
Arh. Minecan Alexandru: Oamenii ma pot gasi pe pagina mea oficiala de Fb, MAI ArchDesk, precum si pe instagram cu Numele intreg sau al brandului MAI ArchDesk. Site-ul web e inca in lucru.